We mogen weer dansen!
Actie: Schrijf je nu in en volg gratis lessen tot september!

Lessoorten

PeuterdansVijfenveertig minuten op een speelse manier de beginselen van dans en bewegen bijbrengen. Het kind wordt meegenomen in een fantasievol dansverhaal wat dicht bij de belevingswereld van de peuter staat. Dansen, rollen, kruipen, springen, sluipen, vliegen, balanceren, ontdekken, luisteren naar de muziek, zingen.. het kan en mag allemaal tijdens de peuterdansles. Een dansthema duurt drie weken, waarbij een aantal onderdelen, zoals de warming up (op een speelse manier je lichaam warm maken) en de cooling down (het kind tot rust brengen) iedere les terugkomen. Verder wordt er veel gebruik gemaakt van attributen tijdens de les, passend bij het thema en om de onderdelen ‘zichtbaar’ te maken voor de peuter zoals bv. hoepels, linten, touw, bellenblaas. Doorzichtige doekjes zijn de ene keer de vlam van een kaars boven op de taart en een andere keer gebruiken we ze als stofdoek, omdat de bijtjes een schone bijenkorf willen hebben. Sliertjes crêpepapier, in het ene thema zijn ze de regenboog, bij het andere thema de draadjes van een spinnenweb of als pen om een brief te schrijven voor de flessenpost. Het is een genot om te zien hoeveel plezier het kind heeft tijdens de les en hoeveel fantasie de peuter heeft. Het is een feestje om met peuters te werken….niet één dag, niet één les is hetzelfde!

KleuterdansIk dans, ik dans, ik huppel en ik spring.. Kleuterdans is er op gericht om kinderen een brede algemene dansbasis te geven. Het spelenderwijs werken staat voorop in de les. Op die manier wordt er kennis gemaakt met verschillende vormen van muziek en dans. Muzikaliteit, creativiteit, souplesse en techniek komen allemaal aan de orde. De eerste echte danspasjes worden gezet. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan een goede houding en coördinatie. De kleuters gaan ontdekken dat je met aandacht naar elkaar kunt kijken en luisteren, waarbij ook een stukje discipline nodig is. Tijdens deze lessen wordt ook met improvisatie opdrachten gewerkt om zo de eigen creativiteit te stimuleren. Plezier in dansen, daar gaat het om!

KinderdansHier gaan we een stapje verder met de ingrediënten uit de kleuterdansles. Nog steeds is het een speelse les met veel creativiteit, maar aan de danstechniek wordt nu wat meer aandacht besteed. Coördinatie, souplesse, muzikaliteit en samenwerken met elkaar komen meer aan bod. De kinderen leren niet alleen luisteren naar verschillende muzieksoorten, maar ook daarop in de maat te dansen. Er wordt gewerkt aan de bewustwording van het lichaam. Ze maken kennis met verschillende soorten dynamiek en er wordt een start gemaakt met richtingen in de ruimte. Er worden langere dansfrases (danspassen in een volgorde achter elkaar) aangeleerd. Voor de leerlingen wordt het wat serieuzer aan de slag met meer dansante en technische uitdaging. Ze worden zich bewuster van hun kwaliteiten en voorkeuren in dans. Het worden al dansers in de dop!

Klassiek Ballet


Klassiek ballet is een dans die bestaat uit sierlijke bewegingen. Bij deze dans is het de bedoeling dat de danser er zo licht mogelijk uit ziet en als het ware lijkt te zweven. Het bijzondere aan klassiek ballet is dat het enige dans is waarvan de passen en technieken overal ter wereld nagenoeg hetzelfde zijn. Tijdens de balletlessen wordt er begonnen met een opwarming en verschillende oefeningen aan de barre. Hierna volgen de oefeningen in het midden, los van de barre, snelle (allégro) en langzame (adagio) combinaties van passen, dan op de diagonaal bijvoorbeeld draaien en springen. De muziek tijdens deze les is altijd op klassieke muziek wat de elegantie, pracht en beleving van deze dansstijl ondersteunt. Tijdens de balletles zal geprobeerd worden om op een professionele manier alle balletpassen met de daarbij behorende techniek eigen te maken teneinde een zo goed mogelijke danser(es) te worden. Klassiek ballet is de moeder der aller dansen, omdat de techniek van alle dansstijlen er hun oorsprong in vinden, en is daarom een degelijke basis voor iedereen die meer in het vak dans wil bereiken.


Geschiedenis van klassiek ballet.

De dansvorm klassiek ballet is ontstaan in de Renaissance. Eigenlijk was het meer een voorloper van het klassieke ballet dat we nu kennen. De ontwikkeling van de dans hing in het begin nauw samen met de hofdans. Op de verschillende feesten van de adel, voornamelijk huwelijksfeesten, werden dansvoorstellingen gegeven die een levensverhaal of mythologische gebeurtenissen uitbeeldden. De Franse koning Lodewijk XIV, de Zonnekoning, was een groot liefhebber van ballet en stimuleerde de ontwikkeling van de dansstijl. Hij bracht met zijn feesten klassiek ballet steeds meer onder de aandacht. In 1661 stichtte Lodewijk XIV de eerste balletacademie ter wereld, de ‘Academie Royale de la Danse'. Vanaf dat moment werd klassiek ballet officieel erkend als een dansstijl en kon men op academisch niveau de basispassen van ballet leren. Op die school kregen de balletpassen een Franse naam, die werden bedacht door Pierre Beauchamps. Het gestrekt (tendu) optillen en weer neerzetten van een been werd battement (slag) genoemd, zo´n battement kan groot zijn (grand) of klein (petit). In de 1e jaren van de Academie de la Danse werden meisjes niet tot de school toegelaten. De vrouwenrollen werden door mannen gedanst. In 1681 kwam de 1e beroepsdanseres op het toneel. Het klassiek ballet dat we nu kennen is echter anders dan het ballet uit de tijd van Lodewijk de veertiende. Het klassieke ballet ontwikkelde zich in de 19e, begin 20e eeuw in Rusland verder. Dit was ook de tijd waarin de echte klassiekers zoals ‘De notenkraker' en ‘Het zwanenmeer' ontstonden.

Moderne dans


Moderne dans is een dansvorm die veel vrijer is dan klassiek ballet. De les begint met oefeningen die zowel staand, liggend of zittend op de vloer kunnen zijn. Aan het einde van de les wordt gewerkt aan een danscombinatie. Daarnaast is er aandacht voor eigen interpretatie van de muziek en speelt ook improvisatie een belangrijke rol. Dansers moeten leren te 'spelen' met het lichaamsgewicht. Bij moderne dans is het gebruik van spanning / ontspanning, ademhaling, dynamiek, flow en ruimtegebruik erg belangrijk. Moderne dans is bij uitstek een dansvorm waarbij je je lichaam gebruikt als communicatiemiddel en waarin je emoties en gevoelens kan uiten. Moderne dans kan worden uitgevoerd op elke soort muziek, van klassiek tot pop, rock en zelfs house. Sommige moderne balletten worden op zeer experimentele muziek uitgevoerd.


Geschiedenis van de moderne dans.

Aan het begin van de twintigste eeuw wilden een aantal dansers in hun dans een meer natuurlijke en persoonlijke relatie leggen tussen de vorm van een beweging en de inhoud ervan. Ze wilden liever verhalen uit de echte wereld dansen, dan die uit de geromantiseerde sprookjeswereld van het klassieke ballet. De moderne dans kent vele technieken. Zij dragen allemaal de naam van de bedenkers: Martha Graham en Merce Cunningham zijn twee van de bekendste. Wat de moderne manieren van dansen gemeenschappelijk hadden, en waarin zij verschilden van de klassieke techniek, was het feit dat juist de romp belangrijk werd als centrum van gevoelens en als startpunt van bewegingen. Er wordt gebruik gemaakt van 'contraction' en 'release' van de rug, parallel posities, het dansen dichter bij de vloer, vaak op blote voeten, en het feit dat mannen en vrouwen dezelfde bewegingen mogen uitvoeren. Bij dat onderzoek, die zoektocht naar een passende bewegingstaal, gebruikten ze het hele scala van menselijke bewegingen, van hele gewone alledaagse zoals lopen tot en met hele complexe en bijzondere. Van hele bekende en westerse tot onbekendere en niet-westerse. Vanaf toen kon elke beweging in de danskunst worden gebruikt. Moderne dans is nog steeds in ontwikkeling.

Hip-hop / streetdance


Hip-hop is een populaire vorm van dansen die tegenwoordig steeds meer op tv verschijnt. Het is in manier van houding in contrast vergeleken bij klassiek ballet. Waar het postuur bij klassiek ballet omhoog moet worden gehouden en het 'licht' en 'zwevend' moet lijken, is het in hip-hop meer laag met een wat ruwe houding. In tegenstelling tot andere dansstijlen, is hiphop niet verzonnen op een instituut maar in de clubs en op straat. Vandaar ook de naam streetdance. Hip-hop is een energieke vorm van dansen, heeft een toonaangevende attitude en je kunt er goed je persoonlijkheid in kwijt. Om hip-hop aan te leren moet je over een goed gevoel voor ritme en muzikaliteit beschikken. En het vergt een goede coördinatie. Op de Vlaardingse Ballet en Dans School komen op dit moment de stijlen New Style/Commercial en Lyrical Hip-hop in combinatie met Streetdance het meest aan bod.

Zumba


Zumba is een ‘fitness feestje’ op Latijns-Amerikaanse muziek gecombineerd met een gemakkelijk te volgen choreografie. Je doet een totale work-out waardoor je je fijn en gezond gaat voelen. Het is een mix van lichamelijke inspanning en plezier in het dansen. Hierdoor vergeet dat je met een training bezig bent, je laat je meeslepen door de muziek en voor je het weet word je lekker fit en barst je van de energie. Het is gemakkelijk, effectief en leuk. Laat alle spanning van de week los en ga relaxed het weekend in: Kom meedoen op vrijdagmorgen van 10 tot 11 uur met Zumba!

Yoga


Hatha yoga

Yoga is een eeuwenoude kunst om je lichaam en geest in harmonie te ontwikkelen. Yoga maakt het lichaam sterk en flexibel, terwijl het tevens de functie van de luchtwegen, het hart- en vaatsysteem, het maag-darm kanaal en de hormoon balans bevordert. Samen brengt yoga emotionele stabiliteit en helderheid van de geest.

 

Kinderyoga


Kinderyoga is een mix van lekker bewegen, plezier en aandacht. Het maakt je bewust van je lichaam en hoe het functioneert. De les is opgebouwd uit yogahoudingen, muziek, spel, zang, dans en rustmomenten. De lessen zijn erop gericht om het kind bewust te maken van de mogelijkheden, grenzen en verassingen van hun lichaam en geest. Plezier staat daarbij voorop.


Wil je ook stevig staan als een boom? Brullen als een leeuw? Vliegen als een vlinder?… Dan is kinderyoga iets voor jou!

 

Waarom Kinderyoga?

  • Het maakt je zelfbewuster
  • Het is goed voor spieren en organen
  • Je krijgt een goede houding
  • Je leert jezelf rustig te maken
  • Je leert naar je lichaam luisteren
  • Het is gewoon leuk om te doen

Spitzen


Spitzen is een specifieke techniek waarbij men op de punten (pointes) van de tenen danst. Spitzen zijn schoenen met harde neuzen, waardoor de danseres op haar tenen kan dansen. Het dansen op spitzen geeft nog meer het sierlijke, zachte en lichte gevoel van klassiek ballet. Goede voeten zijn een vereiste en spitzen is meestal pas toegestaan na een aantal jaren klassieke ballettraining, zodat er een bepaald niveau is bereikt. In overleg met de docent wordt bepaald wanneer je hieraan toe bent.

Selectie Lessen


Wij bieden ook selectielessen aan voor leerlingen met talent en ambitie. Voor leerlingen die meer gemotiveerd zijn, in aanraking willen komen met de semiprofessionele kant van dans en/of professioneel danser(es) willen worden. Je krijgt meer lessen, die dieper in gaan op de klassieke en moderne danstechnieken. Hier zijn wel een paar eisen aan verbonden. Je wordt via een auditie beoordeeld door een jury en je balletdocent. Deze bepalen of je in een selectiegroep mag. De selectiegroepen hebben vaker een optreden dan anderen. Er zijn verschillende selectiegroepen afhankelijk van leeftijd en niveau. Vanaf 8 jaar is het mogelijk auditie te doen. Er zal tijdens de normale les worden aangegeven wanneer er audities worden gehouden voor deze speciale lessen.

Rooster Centrum

Maandag


15.45 - 16.45 Klassiek ballet 10-12 jaar
16.45 - 18.00 Klassiek ballet (spitzen) 13-16 jaar
19.15 - 20.30 Klassiek ballet (spitzen) 18-28 jaar, medium/gevorderden
20.30 - 21.45 Klassiek ballet volw, medium/gevorderden
     

Dinsdag


16.00 - 17.00 Streetdance 7-10 jaar
17.00 - 18.00 Hip-hop 11-15 jaar
18.00 - 19.00 Moderne dans 14-19 jaar
19.00 - 20.00 Hip-hop Vanaf 16 jaar
19.30 - 20.45 Yoga volw.
     

Woensdag


9.30 - 10.45 Yoga Volw.
14.45 - 15.45 Kleuterdans 4-6 jaar
15.50 - 16.50 Kinderdans 6-7 jaar
16.55 - 17.55 Klassiek ballet 8-9 jaar
19.15 - 20.15 Selectieles 15-20 jaar
20.15 - 21.15 Klassiek ballet Vanaf 16 jaar, beginners/medium
     

Donderdag


16.45 - 17.45 Selectieles 9-13 jaar
19.30 - 20.45 Klassiek ballet selectieles
20.45 - 22.00 Moderne dans selectieles
     

Vrijdag


15.45 - 16.45 Wobbelyoga cursus 4 - 7 jaar
     
     

Zaterdag


  9.00 - 9.45 Peuterdans 2-4 jaar
10.00 - 10.45 Peuterdans 2-4 jaar
11.00 - 11.45 Peuterdans 2-4 jaar
12.00 - 13.00 Kleuterdans 4-6 jaar
     
     

De docent bepaalt samen met jou welke les het meest geschikt is en kijkt daarbij naar leeftijd en niveau.

Er gelden de normale basisschoolvakanties.

Rooster Holy


Woensdag


13.30 - 14.30 Kleuterdans 4-6 jaar
14.30 - 15.30 Kinderdans 6-8 jaar
     
     


     
     

Rooster Maasland


Donderdag


15.15 - 16.15
16.15 - 17.15
Kleuterdans
Kinderdans
4-6 jaar
6-8 jaar
     
     Leerlingen t/m 20 jaar


Lesgelden per maand:


¾ uur les per week (peuterdans)   € 22,- 
1 uur les per week   € 24,- 
1¼ uur les per week   € 30,- 
2 uur les per week   € 41,50 
2¼ uur les per week   € 47,50 

Leerlingen vanaf 21 jaar


Lesgelden per maand:


1 uur les per week   € 26,- 
1¼ uur les per week   € 32,50 
2 uur les per week   € 45,50
2¼ uur les per week   € 52,-
2½ uur les per week    € 58,50

Meer lessen?


Bij 3 of meer lessen per week kun je contact opnemen voor informatie over de prijs.

Hoe betalen?


U kunt een machtigingsformulier invullen zodat de betalingen elke maand via incasso worden afgeschreven.

Bankrekeningnummer: NL45INGB0000027922

Opzegtermijn


De opzegtermijn is 1 kalendermaand vooraf.

Een laag inkomen


Een laag inkomen en uw kinderen toch op les?
De gemeenten Vlaardingen en Midden-Delfland kunnen in geval van een laag inkomen het lesgeld betalen. Dit is voor kinderen van 4 tot 18 jaar. U kunt het formulier van het JeugdCultuur Fonds hier online aanvragen.
Ook is er nu het volwassenenfonds voor 18 t/m 27 jaar, aan te vragen via www.volwassenenfonds.nl.


 

Vakanties


Er gelden de normale basisschool vakanties.

Proefles


Er is de mogelijkheid om een gratis proefles te volgen. Kom gerust eens meedoen om te kijken wat je er van vindt en of het bij je past! Het is wel fijn voor ons en voor jou als je vooraf even laat weten wanneer je wilt komen!